Varikosel Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Kısırlık nedenlerinden biri varikoseldir. Hatta kısır olan erkeklerin %25’inde muayene sonucu varikosel olduğu saptanmıştır.
Spermler vücut ısısında üretilemezler. Bu yüzden skortum denilen, testisleri dıştan koruyan bu yapı vücut ısısından birkaç derece daha düşüktür. Torbaların içerisinde oluşan varisler sayesinde kan göllenmesi oluşur ve skortum ısısı artar. Skortum ısısı arttığı için de sperm üretimi olumsuz etkilenerek ya sperm kalitesini bozar ya da sperm üretimini azaltır.
Varikosel Belirtileri Nelerdir?
Varikosel belirtileri arasında en önemli olanları sıralayacak olursak; ilk başlarda pek bir belirtisi olmasa da ilerleyen zamanlarda öne çıkan belirtilerden bir tanesi bölgede ağrı olmasıdır. Bu ağrılar hafiften ortaya kadar derecelendirilebilir. Kişi uzun süre oturursa veya ayakta durursa ağrılar artarken uzandığında ağrılar hafifler. Gece yatarken şiddetlenen ağrılar sabah kalktığında etkisini yok denecek kadar hafifletir. Zaman geçtikçe damaların şişkinliği bacaklardaki varisler gibi gözle görülür hale gelir. Bazı hastalarda ise testislerin küçüldüğü görülmektedir.
Varikosel teşhisi fiziksel muayene ile konulabilir. Fiziksel muayenenin cevap vermediği durumlarda ise doktorunuz skrotal yani testis torbası röntgeni isteyebilir.
Varikosel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Varikosel tedavisi hastaya göre değişebilir. Hafif belirtiler için destekli iç çamaşırları kullanılabilir. Bir diğer cerrahi operasyon gerektirmeyen yöntemler ise genişleyen damarlar bağlanarak büyümeleri önlenebilir ya da genişleyen damarlar bir kimyasal madde enjekte edilebilir. Eğer tedavi için bunlar bir cevap oluşturmuyorsa varikosel onarımı adı verilen cerrahi operasyon gerçekleştirilebilir.
Bu tedavi kısırlık sorununa da çözüm olmaktadır. Ameliyatı sırasında anestezi uygulanır. Ameliyat sırasında genişleyen damarların içi temizlenir ve bu damarlara doğru olan kan akışı kesilerek damarların kan akışı düzenlenir. Ameliyat gayet küçük bir operasyondur. Ameliyat sonrasında hasta 4 saat içerisinde evine dönebilmektedir. Fakat operasyonu geçiren hastanın 1 ya da 2 gün ağır fiziksel aktiviteler yapmaması gerekir. Bir haftadan sonra normal aktiviteler yapılabilir. Bu ameliyat hastaların %95’inde olumlu sonuç vermektedir. Tüm erkeklerin %8’inde bulunmaktadır.