Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır? Vücut Kitle İndeksi, tüm dünyada ve ülkemizde tıp doktorları tarafından aktif olarak kullanılan, obeziteyi ölçmek için geliştirilmiş bir değerleme yöntemidir.
İngilizce ismiyle Body Mass Index (BMI) olarak geçen bu hesaplama yöntemi, ortaya çıkan sonuçlara göre neler yapılması gerektiği konusunda kılavuz olmaktadır. Belirlenen değerlerin altında ve üstünde çıkan sonuçlara göre alınması gereken önlemler değişiklik göstermektedir. Fakat tam da burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır;
Vücut geliştirme sporu ile uğraşmış fazla adaleli kişilerde, çocuklarda ve hamile bayanlarda bu yöntem uygulanmamalıdır. Şayet uygulansa bile doğru sonuç vermeyecektir. Beden kitle indeksi erişkin ve bahsettiğimiz durumları içermeyen kişiler üzerinde uygulanırsa alınan sonuç doğru olacaktır.
Vücut Kitle İndeksi ( Beden Kitle İndeksi) Nasıl Hesaplanır?
Vücut kitle indeksini hesaplamak oldukça basittir. Aşağıdaki formülü uygulayarak siz de rahatlıkla beden kitle indeksinizi hesaplayabilirsiniz.
Vücut Kitle İndeksi = Vücut Ağırlığı (kg.) / Boy uzunluğunun karesi (m.)
Bu formülü örneklendirecek olursak; 71 kg ağırlığında ve 1.70m uzunluğunda bir kişinin vücut kitle indeksi ne kadardır?
Vücut Kitle İndeksi = 71/ 1.70×1.70 = 24,5 ( Ulaşmak istediğimiz sonuç budur)
Fakat burada önemli olan kısım hangi değerin normal, hangi değerin tehlikeli olduğu. Aşağıda vereceğimiz tabloda bu değerlerle ilgili aralıkları inceleyeceğiz:
Yaş Vücut Kitle İndeksi
19-24 19-24
25-34 20-25
35-44 21-26
45-54 22-27
55-65 23-28
+65 24-29
Erişkinlerde vücut kitle indeksi (VKİ), 25′in üzerinde olan insanların aşırı derecede kilolu olduğu 30′un üzerinde olan insanların ise obez (şişman) olduğu tanımlanmaktadır. VKİ’nin 40 kg/m2 üzerinde olduğu örneklerde ise acilen önlem alınması gerekmektedir. Bu sebeplerden dolayı herkesin vücut kitle indeksini hesaplaması ve bu doğrultuda dikkatli olması gerekir. Sağlığın her şeyden daha değerli olduğu unutulmamalıdır.