Yonca Diyeti Nedir ve Nasıl Uygulanır? Hacettepeli araştırmacılar, 4 yonca yaprağı şeklindeki bu diyeti Türk Halkına daha uygun olacağı gerekçesiyle geliştirdiler. Buna göre her gün iki porsiyon süt ürünü, dört köfte büyüklüğünde et çeşidi, beş porsiyon meyve – sebze ve her öğünde de bir dilim ekmek yemek var.
Sağlık Bakanlığı beslenme piramidi yerine bu diyeti uygulamamızı öneriyor.
Diyet Türk halkının beslenme alışkanlıklarına daha uyumlu. Öğünlerde bir dilim ekmek mutlaka yenmeli.

İki Porsiyon Süt Ürünü
Süt ürünleri, yani peynir, süt veya yoğurt, yüksek oranda kalsiyum deposudur. Bunun yanı sıra, B2 ve B12 vitaminleri ayrıca, fosfor, kalsiyum ve potasyum gibi mineralleri içermektedir. Her yetişkin günde 2 porsiyon süt tüketmelidir. Hamile ve yetişkinler bu 3-4 porsiyonu bulmalıdır. Az yağlı süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir.
Balık, et ve de tavuk, bu gibi et ürünleri ve yerlerine geçen ceviz, fındık gibi yiyeceklerin de yeri ayrıdır. Protein, demir çinko magnezyum ve A vitaminleri bu besinlerde vardır. Günde en az 4 köfte büyüklüğünde et veya onun yerine geçen baklagil tüketmek gerekiyor.
Yüksek oranda şu ve düşük miktarda protein içeren sebze ve meyveler sağlıklı beslenmenin önemli birer parçasıdırlar. Antioksidanlar, diyet lifleri ve birtakım vücut için gerekli kimyasalları bünyelerinde barındırırlar. Vücudu zararlı maddelerden temizler ve hastalıklara karşı korurlar.
Vücut savunmasını artırmak için tek bir antioksidan maddeden değil, birçoğundan faydalanmak gerekmekte. Beslenmede çeşitlilikten bahsediyoruz. Her öğün az az yemeli fakat öğünlerimizi sıklaştırmalıyız. Tahıl, özellikle bulguru sofralarımızda sık sık bulundurmalıyız. Çok hareketli zayıf bireyler günde 9 dilime varacak kadar ekmek tüketebilirler.